Staffars Seriers Blog: Godbitar från den senaste leveransen

26 mars 2009

Godbitar från den senaste leveransen


Tre album står ut den här veckan. Först och främst är det A Drifting Life av Yoshihiro Tatsumi. Detta är ett massivt verk på över 800 sidor om Tatsumis kärlek till serier och dess moderna historia, japans historia och samt Tatsumis familj och uppväxt. Jag har hunnit ett par hundra sidor in i den och den är fantastisk. Det är sällan som jag fått en sådan inblick i vad den enorma förändring som skedde i Japan betydde för människor eller vad mangans fantasi betydde för ett i övrigt rätt påvert liv. Tatsumis skildring av hans möte med Tezuka är också väldigt fint gjort liksom historierna om hur han tjänade in pengar åt familjer på göra små korta serier på vykort som trycktes i tidningar. För inte tala om den sjukliga broderns avundsjuka på den yngre broderns framgångar. Det här är verklligen ett mästerverk som bör läsas av alla som har intresse av Japan och/eller seriehistoria.

Det andra albumet är samlingen av Garth Ennis Dan Dare, vilket förmodligen var det enda riktigt bra som Virgin Comics släppte ifrån sig. Detta är en modernisering av Dare som är den sista "riktiga" brittiska medborgaren som sörjer det som har gått förlorat men som av pliktkänsla ställer upp när återigen en gammal fiende görs sig påmind. Detta är Ennis när han är som bäst, vuxen, rakt på sak och så lite krig i bakgrunden. Jag tyckte mycket om den här serien när den kom och är mycket glad över att den fått en vettig samling.


Det tredje albumet är intressant nog den tredje samlingen av Spaghetti Bros. En familjekrönika i invandringens USA där alla familjemedlemmar tar olika mer eller mindre legala livsöden. Påminner en hel del om Torpedo i ton och stil men med ett betydligt större omfång av historier som berättas. Väl rekommenderad för den som vill ha lite lättsinnig deckarunderhållning.

Som vanligt finns hela listan på nyinkommet-sidan.

2 kommentarer:

  1. Jaha, låter som tre böcker jag lär skaffa vad det lider; mycket trevligt :-)

    Det enda fåniga är att jag redan har den oversizade Dan Dare-samlingen de gav ut för ett tag sedan, men jag har för mig att den inte innehåller allt. Depp.

    SvaraRadera
  2. Det hade varit trevligt och fått Dare i det stora formatet. Jag är bara glad över att de samlat den. Nu skall vi bara få Grant Morrisons Dare-serie samlad också.

    A Drifting Life blir bara bättre och bättre.

    SvaraRadera