Staffars Seriers Blog: Egmon flyttar och tar över en del av Mangismos utgivning

29 november 2007

Egmon flyttar och tar över en del av Mangismos utgivning

Komika Magasin rapporterar att Egmont planerar att koncentrera sin verksamhet till Malmö. Ett litet stockholmskontor med ansvar för en handfull tidningar blir kvar men i övrigt så kommer större delen av serietidningsutgivningen att skötas från Skåne. Det jag tycker intressant med det här är egentligen tre saker. Först att främst att nu äntligen kommer det in nytt blod bland redaktörsskapet. Egmonts utgivning har skötts av ungefär samma personer under väldigt lång tid och det märks på tidningarna. Jag har en vän som gärna påpekar att dessa redaktörerna har varit ansvariga för den största försäljningsminskningen i svenska seriers historia och hur förvånande det är de har fått behålla jobben. I den föränderliga populärkultur som vi har just nu är det viktigt att ta sig till det nya och inte bara rycka på axlarna och säga att dagens ungdomar inte gillar serier. Dagens ungdomar gillar inte serier för att det görs för få (om ens några) bra serier för dagens ungdomar. Detta betyder inte att serieutgivningen kommer att förändras över en dag men nu finns äntligen möjligheten att för förnyelse.

Det andra är vad kommer att hända med Peter Sparring? Han blev uppköpt med buller och bång från Schibstedt och sedan har det varit tyst om honom. Jag tror inte riktigt att han kommer att flytta till Malmö men jag vet inte och det gör mig jag nyfiken.

Det tredje är att detta är den första större mediakoncernen i Sverige som inte har sitt huvudkontor i Stockholm så vitt jag vet. Undrar om det kommer ha någon betydelse för framtiden både för Egmonts räkning eller för den delen mediautvecklingen i Stockholm.

**********

Komika rapporterar även att Egmont tar över Mangismos mangautgivning. De enda undantagen är Gravitation och Basara. Gravitation förvånar mig lite då det är ett album kvar i serien och det borde inte vara så dyrt att trycka upp det (under förutsättning att japanerna inte strular vilket alltid är en möjlighet) och vinsten gentemot tidigare läsare borde vara värt en del. Inte så att jag klagar då det innebär att vi kommer att kunna sälja av vårt lager av amerikanska Gravitation tolvor. Basara har jag full förståelse för att de inte fortsätter med. Inte så att det är en usel manga men den skulle inte finnas med på min topp 100-lista över manga att som borde ges ut i Sverige. Det gäller för övrigt för väldigt mycket av Mangismos utgivning som huvudsakligen verkar bestå av "detta får vi licenser för" och inte någon riktig linje i vilka titlar de valde att ge ut.

Egmont får ett snabbt och viktigt tillskott till sin mangautgivning som är rätt påvert och framför allt känns väldigt gammal. Oh, My Goddes! kommer ut nu? Den är rätt skoj men känns väldigt daterad. Förhoppningsvis kommer flytten till Egmont inte innebära att produktionskvalitén bibehålls då jag alltid får känslan av billigt skräp för de flesta av Egmonts mangatitlar (undantaget är väl egentligen Mästerdetektiven Conan).

Spännande tider i alla fall och förhoppningsvis så kommer det att fortsätta vara så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar