Staffars Seriers Blog: 2010

31 december 2010

Min sammanfattning av serieåret 2010

Jag hade först tänkt strunta i det här men så blev jag utmanad av Johannes Klennell på Galago och föll till föga. Det har dock krävt lite tid att få ihop listan för enligt min mening har 2010 varit ett skitår när det gäller den amerikanska serieutgivningen (som är det som butiken lever på).

De amerikanska ljusglimtarna under 2010 


Beast of Burden av Evan Dorkin och Jill Thompson. Hundar möter Hellboy kan man kan säga att det här är. Har iofs publicerats kortare historier under en längre tid men första albumet kom i år och det var en glädjespridare av guds nåd.

Dark Rain A New Orleans Story av Mat Johnson och Simon Gane var ett väldigt lyckat originalalbum från Vertigo. Ett år när Vertigo Crime spred dynga omkring sig (håll er till en genre, idioter) så var det otroligt trevligt att läsa en bra deckare satt i en intressant miljö (New Orleans under Katarina)

Stumptown av Greg Rucka och Matthew Southworth ännu en deckare.  Den här gången en kvinnlig privatdeckare i Ruckas hemstad Portland. Tror detta var den enda av mina favoriter som jag följde som serietidning. Hårdkokt på ett bra sätt, bra miljöskildringar och bra stämning rent allmänt. Mer sådant tack.

Unwritten av Mike Carey och Peter Gross. Om inte den här blir Vertigos nästa storsäljare så är det något fel på världen. Gav mig en enorm kick och påminde när Vertigo var så här bra på nästan alla sina titlar.

Unsinkable Walker Bean av Aaron Renier En amerikan gör en serie i stil med Trondheim/Sfar/Blain och gör det riktigt, riktigt bra.

Hedersomnämnande: Den amerikanska utgivningen av bra franska serier som Adele och Miss don't touch me fortsätter, det kommer många bra klassiska dagspresserier i fantastiska utgåvor, samma sak med vuxenmangor, riktiga bokförlags fortsatta intresse av kvalitetsserier är riktigt skoj.


Bra start mer sådant


X'ed Out av Charles Burns Tintin möter Black Hole, Hade det varit fler sidor och inte minst en betydligt mer avslutad historia hade det här varit årets album. Men nu är det väldigt uppenbart bara en första del och vi vet inte riktigt hur det utvecklas.

Uppskovet av Gibrat. Jag tror det här är det album från Albumförlaget som jag tyckt bäst om och skulle gärna se mer i samma stil. Det skiljer sig en del från förlagets övriga utgivning i så måtto att det är ett vuxenseriealbum och inte en kommersiell äventyrsserie. Jag skulle nog gå så långt att jag hävdar att det påminner om något som kunde ha publicerats i Epix och det är ett gott betyg.


Bästa manga
Bunny Drop av Yumi Unita, har beskrivit den här som en inte fullt så humoristisk Yotsuba. Älskar den rätt melankoliska tonen i den här serien. Är inte helt såld på mysteriet med mamman vill se mer av den nyblivna pappans vardag.


Twin Spica av Kou Yaginuma SF-serie om ett återupptaget rymdprogram och inte minst studenterna som befolkar programmet. Jag får en hel del vibbar av Planetes om någon kommer ihåg den gamla serien.


Bästa serien översatt till svenska
Lou av Julien Neel, Upptäckte den här lagom till SPX och har försökt sälja på den på alla som söker serier för flickor. Humoriskt, varm och med mina personporträtt av en 10-årig flicka och hennes mor.


Bästa svenska seriealbum
Jag gillade Sofia Olssons Hetero i Hägersten väldigt mycket. Tyckte det var otroligt kul att Theos ockulta mysterier- de förlorade sidornas bok använde Skeviksborna i sin historia. Mjau av Natalia Batista var en trevlig bekanskap som jag gärna ser mer av. Jag glömmer med största sannolikhet mängder av bra svenska serier som kom ut under 2010 för vilket jag ber om ursäkt om.


Har inte läst ännu
Om någon vrålar i skogen av Malin Biller. Skäms lite att jag haft den här liggande sedan SPX, skyller på att den varit nedpackad i en flyttkartong sedan dess. Special Exits av Joyce Farmer. Kom in strax innan jul och verkar vara väldigt bra. Viktor Kasparssons makabra mysterier av Daniel Gustafsson dök upp från albumförlaget i mellandagarna och det ser otroligt underhållande ut.


Årets seriehändelse
Det var nog att få dela bås med Guy Deslisle under SPX önskar bara jag hade haft koll på att han inte hade haft med sig några böcker. Hade kunnat sälja multum i så fall. Otroligt trevlig var han i alla fall och generös mot de fans som fick en liten möjlighet till att få något signerat.


Förhoppningar för 2011
Två seriealbum som jag ser väldigt mycket fram emot är Paying for it av Chester Brown och Habibi av Craig Thompson. Jag hoppas så att Utopi Magasin blir en succé vi behöver fler kvalitetstidningar för serier. För butikens del så hoppas jag på att vi lyckats öka försäljningen en del och att vi lyckas med ett par event (bl.a. ett i samarbete med Serieteket)

Farhågor för 2011
Den amerikanska seriebranschen begår kollektivt självmord dels pga  jakten efter digitala kunder som inte riktigt finns ännu men ännu mer pga av den usla standarden på månadsunderhållning som serierna stod för under 2010. Fler bra serier, tack.

23 december 2010

God Jul

Vi här på Staffars Serier vill önska alla våra kunder en riktigt God Jul redan nu. Har ni ännu inte köpt era sista julklappar så har vi öppet till kl 20 i dag den 23.e annars så håller vi stängt under julhelgen och öppnar igen måndagen den 27:e december.

08 december 2010

Läsecirkeln 16/12 inställd

På grund av en oväntad julkonsert med min bonusdotter som krockar med med läsecirkeln så ställer jag inte träffen den  16/12 vi skjuter på den till mitten av januari.  Preliminärt den 20/1.


Jag har börjat fila på vårprogrammet och det blir lite av en mangatema till en början. Vi kommer att ha Bunny Drop i februari och Tezukas vuxenseriereromaner i mars. Därefter har jag inte bestämt mig utan är öppen för förslag. Vore kul med en klassisk fransk/belgisk serie att diskutera men jag kan inte riktigt bestämma för vilken. Svenskt är också på tapeten. Kanske första numret av Utopi från Kolik?

Namn i superhjälteserier betyder så mycket

P3Kultur har en lovvärd satsning på att försöka skapa en seriös svensk superhjälteserie vars arbete du kan kan följa både på deras sajt och och på kulturkonsumtionsbloggen. Det är ett deltagarprojekt där lyssnare och fans får teckna och skapa från ett bildmanus (som du hittar här). Det är ett jättekul initiativ och jag gillar verkligen anslaget att försöka skapa en seriös (eller trovärdig) svensk superhjälteserie. Tyvärr balanserar genren väldigt nära parodins värld där det fantasifulla inslaget tar klivet över och blir lite smått löjligt. Därför är det viktigt att man etablerar en trovärdig värld som bör ligga nära vår egen men med några fantasifulla element som skapar en känsla av att allt är möjligt. När världen väl är etablerad kan man sen ha roligt i den och fylla ut den med ännu mer fantasifulla hjältar och skurkar).

Vad gäller namnen så bör de säga något om hjälten utan att vara för uppenbara. Peter David, i en av sina krönikor, berättade en gång en fantastisk historia om hur stötte på ett superhjältenamn i Aquaman när han var liten som han inte förstod så han tog och frågade sin pappa. Pappan bara log och hänvisade uppslagsverket varpå unge herr David slog upp och fann att det var namnet på en djuphavsgrav. Plötsligt fick figuren både djup och kontext. Mot detta satte han Erik Larsens "Gud vad jobbigt, jag döper en dykare till dykarn, så vet folk vad det är" (lätt omskrivet).

Med den anekdoten i minnet så tänkte jag ta och gå igenom de superhjältenamn som P3Kultur valt till sina namn och min ryggradsreaktion. Lite för att visa på hur svårt det är att få till det trovärdiga.


Järnmannen
Jag gillar mycket av det som bildmanuset berättar om ursprunget till figuren. Kopplingen till gruvor och Norrland är klockren för en svensk hjälte men tyvärr är väl namnet lite för uppenbart och oinspirerat.  Jag tror att det hade varit bättre att döpa honom efter en gruva eller kanske en specifik gruvort eller legendarisk gruvarbetare. Fast det är kanske lite navelskåderi, namnet är inte dåligt det kunde bara säga lite mer.

En svensk tiger
Här saknas något, En svensk tiger låter som det  som kommer efter huvudnamnet (som t.ex. Daredevil - the man without fear).  Dessutom funkar det inte att säga högt, Tänkt dig i ett slagsmåls där någon ropar - "En svensk tiger- se upp!" Med tanke på den bakgrund som beskrivs (och som man kanske kan tänja till att inkludera underrättelseverksamhet) så kanske Lokatten fungera. Dessutom så roas jag av Lokatten - en svensk tiger. Skulle nog vara att gå till överdrift att göra honom stum...


Göttmosarn 
Ok, den här hatar jag akut. Detta är något som skulle passa en figur i Kapten Stofil (eller Mad om för er som är över 40).

Myggan
Till skillnad från ovanstående så gillar jag detta. Det knyter an till en svensk smeknamnstradition och namnet implicerar dels en blodsugare, dels något som irriterar och aldrig försvinner bort plus att det klassiska att personen kan vara antitesen sitt namn (tänk Anders "Lillen" Eklund).

Pilgiftsgrodan
Även den här figuren har en väl fungerande bakgrundshistoria men jag är inte riktigt helt sålt på namnet. Dels så är alla superhjältenamn med groda i sig automatiskt töntiga dels så är det inte något som direkt rullar av tungan snabbt. Hade kanske varit en idé om att använda det latinska namnet - Dendrobates. Det ger en lite exotisk touch och låter lite mer skräckinjagande än pilgiftsgrodan som dessutom är små gulliga varelser.

Byrokraten
Ett lovvärt försök till anpassning till en svensk verklighet och hade detta varit skrivet av Bo Baldersson (eller återigen Kapten Stofil) så hade det suttit som en smeck men nu hade det behövs skruvas till lite mer. Inte minst för att byråkratväldet numer verkar ha flyttat till Bryssel. Möjligen om man tänjer ursprungshistorien till en Oracle-variant kan det funka men annars, nej.
 
Apropå Kapten Stofil så är jag lite imponerad över hur väl de har lyckats försvenska namnen som de använder. Det är rätt uppenbart för mig att Joakim Lindengren och David Nessle tar sitt avstamp i DCs (och kanske mer specifikt Justice League) Silver Age-historier men att de översatt dom till sin egen verklighet. Figurerna heter Kapten Stofil, Lädernuckan och Den maskerade proggaren vilket jag aldrig skulle trott fungera om jag bara fick det kallt men i ett humoriskt sammanhang får de oväntad tyngd och trovärdighet vilket jag lyfter min hatt för.

03 december 2010

Godbitar från de senaste leveranserna

Missade förra veckan men det var så lite den här veckan att jag slår ihop två veckor till en. Först ut är den tjocka serieromanen Ayako av Osamu Tezuka. För en gångs skulle tänker jag inte lägga upp omslaget då jag finner det lite för spekulativt och missvisande för den bit jag hunnit läsa. Serien utspelar sig till en början 1949 med den hemvändande krigsfången Jiro och hur hans mottags av hans familj. Ayako refererar till den "syster" som tillkommit under åren han varit borta och som är en familjehemlighet. Det är lite häftigt att tänka sig att Tezuka gjorde inte bara mogna vuxenserier utan även serieromaner redan 1972.  Håller fortsättningen samma nivå som inledningen kommer det här att rankas högt på min Tezuka-lista.

Så har den äntligen kommit ut, Planetary Bk 4. Denna serie som 10 år sedan var bland det häftigaste som kom ut för att sedan dras med en massa förseningar och väldigt få förklaringar om varför. Jag måste säga att det känns lite som ett anti-klimax. Vad som skulle vara en höjdpunkt har genom tidens tand förvandlats till ett "tja, nu får jag äntligen läsa klart den". Fast det är klart, nu har jag en anledning att läsa om hela serien i sin helhet och förhoppningsvis komma in i serien igen. Hoppas alla ni som frågat efter den är lite mer entusiastiska eller har ni också tappat intresset?

Vad som är kul däremot är att är att Burma Chronicles äntligen kommer i mjukpärmsutgåva. Guy Deslisle intressanta reseessä om sitt år i militärdiktaturens rike.  Jag rankar den här nästan lika högt som Pyongyang men det är mer för att Nordkorea är ett mer fascinerande land än Burma än berättarmässigt. Faktum är nog att Deslisle är en bättre berättare i Burma Chronicles då han är betydligt mer medveten om vad han gör.

Om vi går vidare till föregående vecka så dominerar fransmännen den med två fantastiska böcker. Dels så har vi uppföljaren till en av mina stora favoriter 2009, Miss Don't Touch Me Bk 2. Om den första boken använde bordellmiljön som bekväm referenspunkt för den kriminalhistoria som den berättar så utspelar sig Bk 2 betydligt mer i bordellvärlden. Det är en imponerande stark uppföljare som Hubert och Karascoet har åstadkommit. Jag är beredd att säga att den är minst lika bra som den första vilket förvånade mitt blaséjag som tenderar att allt för oftast känna mer av samma sak är lite ospännande. Gillar du Paris ca 1910 och kostymdramer är detta definitivt boken för dig.

Det andra stora franska albumet är Fantagraphics utgåva av Jacques Tardis klassiska Adele Bk  01 Pterror Over Paris.., som innehåller de två första albumen i Adéle-serien. Detta är en utgåva av serien som visar mycket respekt för ursprungsmaterialet och är fantastiskt snygg. Adele Nestor Burma är en av serievärldens stora hjältinnor och det är oerhört synd att Luc Bessons Adele-film inte kommer gå upp på svenska biografer.

Internetfenomenet Felica Days The Guild blev en miniserie från Dark Horse som samlats i ett album. Tyvärr lite kort men gillar du hennes webbisoder och följer den slavisk på X-box live så är detta ett väldigt givet köp.

Slutligen så vill jag uppmärksamma er på att vi fått in den gigantiska Krazy Kat Celebrations of Sundays som återtrycker ett hyfsat stort urval av Krazy Kat.-söndagssidor i samma storlek som serien först publicerades i. Albumet är alltså nästan en meter hög, helt otroligt att förlag klarar av att göra sådana enorma satsningar. Dessutom finns det fler böcker i samma gigantiska format från förlaget, bl.a. Gasoline Alley.

Allt finns som vanligt inlagt i shoppens nyinkommet-sida.

23 november 2010

Godbitar från den senaste leveransen

Walking Dead Bk 13
150 kr
En smått försenad nyhetslista till viss del beroende på att jag ville vänta in releasen på Walking Dead Bk 13 som släpps i dag tisdagen den 23/11. Denna ytterst framgångsrika Zombieserie har börjat som TV-serie på en av kvalitetskanalerna i USA vilket har gjort att vi märkt ett ännu större intresse för serien. I dag hörde jag en ung kille utanför butiken som upphetsat noterade att vi hade serien i fråga. Har du inte läst serien och gillar mörka dystopier samt inte har något emot zombie-genren är detta serien för dig.

Castle Waiting Bk 2
300 kr
Min egna personliga favorit den här sändingen är dock Castle Waiting Bk 2 av Linda Medley en underbar sagoinspierad fantasyserie som utspelar sig i Törnrosas slott. Jag har inte ord för hur mycket jag tycker om den här serien som är som en rosendoft i seriefloran. Dessutom är albumen jättetjocka och fantastiskt fint designade i hårda pärmar  och papper som ser ut som de är nysprättade. Mina högsta, varmaste rekommendationer.

Grandville Mon Amour
200 kr
En annan favoritserie som kom in med sitt andra album den här veckan kommer från Brian Talbot. Grandeville Mon Amour fortsätter i samma stil som den första med en Beatrix Potter möter klassiska fransk-belgiska seirer mix som jag tycker är rätt oemotståndlig. Gillar du sånt skall du kolla runt bland bifigurerna efter kända seriefigurer. På något sätt tror jag att om du gillade Blacksad kan det här vara något att titta på. Inte lika hårdkokt som den serien men väl en polisserie i fabeldjursstil.

Littlest Pirate King
170 kr
En mycket positiv överaskning var The Littlest Pirate King som var en väldigt trevlig version av en klassisk fransk barnserie. Adaptionen är gjord av David B på ett för mig oväntat lekfullt sätt. Det var något i tonen och balansgången mellan de döda piraterna på flygande holländaren och det lilla levande barnet som träffade rätt.

Little Prince 200 kr
Som en tillfällighet kom en annan adaption av en fransk barnbok från ett annat förlag med en annan uppburen fransk serieskapare. Joann Sfar adapterade Little Prince av Antoine de Saint-Exupery. Jag hade inte riktigt lika varma känslor kring den här boken som littlest pirate king men den är kompetent gjord så jag tror att det är ursprungsversionen som jag inte uppskattar.

Spirou 50 65 kr
Ett par svenska album är väl värda att nämna dessutom. Spirou 50 Zarkonnerna anfaller är det första albumet från det officiella skaparteamet Fabien Vehlmann & Yoann. Det hela ser ut som en ok uppdatering av Spirou-serien, betydligt bättre än närmast föregående skaparna.

Stockholmsnatt 175 kr
Slutligen så vill jag nämna det tredje andra-albumet i den här sändningen, Stockholmsnatt. Det första albumet var en oväntad hit för oss även om jag kände till att den gick i SVD. Skall bli intressant och se om de lyckas följa upp succén.





22 november 2010

Läsecirkeln: Nu på torsdag Theos ockulta mysterier

Nu på torsdag den 25/11 är det dags för läsecirkeln igen. Den här gången läser vi Theos ockulta mysterier som är Ola Skogängs stockholmsbaserade fantasyserie. Kanske vi kommer in på andra eskapistiska serier från Sverige dessutom och den inställda Francis.

Eftersom det är lönekväll så skall jag se om jag kan boka ett bord på Bishops Arms, konfirmation kommer senare här i bloggen. Samling i vilket fall vid stängningsdags.

12 november 2010

Godbitar från veckans sändning


Mouse Guard -
Legends of the Guard
200 kr

En rätt liten men naggande god sändning den här veckan. Det jag tror de flesta är nyfikna på är  Mouse Guard Legends of the Guard. Detta är inte den tredje boken i historien utan snarare en sidohistoria där David Petersen låtit andra serieskapare berätta korta historier och han själv har gjort ramhistorien. Det är med andra ord en varierad kompott historier och teckningsstilar som vi får och det är rätt kul att se världen befolkas lite mer.

Two generals 250 kr
Den bok som jag föll rätt hårt för var Two Generals av Scott Chantler. Det är en biografi över hans farfar som var kanadensisk officer under D Day fast inte i de legandariska första vågen utan i andra vågen de som kom efter det att stränderna var tagna. Boken följer farfadern från det att han skrev in sig i armen, över träningen i Storbriattanien till dess att tyska armén var tvingats på flykt mot Tyskland. Mycket återhållsamt berättat bok som blev väldigt lyckad tycker jag.

Sweeter Side 180 kr
Sweeter side of R Crumb är en konstbok i stil med Crumb Sketchbooks som samlar de lite snällare bilder som han har gjort. Det är stadsvyer från Frankrike, porträtt och ett par serier med dottern Sophie och lite annat smått och gott.

North 40 200 kr
North 40 är en Cthuluinspirerad skräckhistoria satt i en amerikansk småstad. Historien är av typen ungdomar väcker gammal ondska genom oförstund och okunskap. Skaparna hanterar det hela riktigt bra tycker jag och jag gillar inte minst att de flesta av figurerna hanterar situationen med en avslappnad naturligt som får allt att funka väldigt bra.

Tunes a Graphic history
250 kr
Är du musikintresserad kanske Tunes Graphic History Of Rock N Roll är något för dig. Artiklar om band och musiker varvas med serier om banden eller utifrån en låttext. Varierande serieskapare från mellaneuropa står för serier där Menu nog är den som är mest känd.

Pang 200 kr
En serie som verkade oerhört kul när vi tittade igenom Previews var Pang Wandering Shaolin Monk. Det var något med hur figuren var tecknad som pekade på talang och att serien skulle vara unik. Jag har inte gett mig på den ännu men jag ser fram emot att få göra det.

Allt finns som vanligt inlagt i webbshoppens nyinkommet-sida.

08 november 2010

Godbitar från den senaste leveransen

How to Understand Israel
 250 kr
Med tanke på de senaste veckornas kontroverser kring serier och Israel så är det rätt kul att kunna rekommendera två bra böcker i ämnet. Först ut är den helt nya How to Understand Israel in 60 Days or Less. Det är en självbiografisk serie av Sarah Glidden som åker på en sk Birthright resa till Israel. Huvudsyftet är att förstå själva konflikten inte minst varför Israel gör så många saker som är svåra att förstå. Under resans gång konfronteras hon av Israels positiva självbild och verkligheten bortom medias uppmärksamhet och det är en väldigt omtumlande erfarenhet för henne. Jag uppskattar väldigt mycket att hon framställer sig själv som rätt påfrestande för gruppen och att hon läst in sig på ämnet. En personlig favorit är hennes beskrivning av Masada-delen av resan där hon letat fram den romerska ursprungstexten och kontrasterar det mot den historia som guiderna berättar.

Footnotes in Gaza SC
230 kr
Den andra är mjukpärmsutgåvan av Joe Saccos Footnotes in Gaza. Här är anslaget ett helt annat. Sacco gör en journalistisk resa in i Gaza för att förstå konflikten från det hållet. Han väver dessutom in ett historiskt perspektiv i historien. Tillsammans ger de här två böckerna en rätt intressant bild av det som sker just nu och de passar alldeles utmärkt att läsa efter varandra.

Bent 230 kr
Om vi lämnar storpolitiken därhän och bara vill titta på surrealistiska, absurda bilder är Dave Coopers Bent något för dig. Konstbok vars omslag säger väldigt mycket om innehållet.

GL Agent Orange
150 kr
För de av er som vill ha lite lättare underhållning så passar nog Green Lantern Agent Orange alldeles utmärkt. Bra space opera med stora insatser på spel och som leder upp till Blackest Knight.

Slutligen så har några  fanfavoriter kommit med nästa volym i sin serie som BPRD Bk 14 King of Fear, The Boys Bk 07 The Innocents samt ett par av mina favoritmangor Bakuman Bk 02Hikaru No Go Bk 21 samt Twin Spica Bk 04.

Allt finns inlagt i shoppen.

03 november 2010

En liten guide till Walking Deads olika utgåvor

Du som gillade TV-serien och som vill läsa serien i sin helhet blir med största sannolikhet lite förvirrad av de olika formaten på böcker som finns just nu. Därför kommer här en liten guide till Walking Dead som tecknad serie. Du hittar det vi har inne just nu i vår egen Walking Dead-kategori i vår webbshopp.

Tidningar
Detta är ursprungspubliceringen av serien och kommer ut en gång i månaden. I skrivande stund har de kommit upp till 78 nummer och den kommer fortfarande ut. Vi erbjuder prenumeration på dessa tidningen som vi dock inte köper in till hyllorna i butiken. Enligt senaste Previews  så skall tidningen ges ut på nytt som veckotidning med start från #1. Även dessa erbjuder vi som prenumeration om man så önskar.

Album
Tidningen samlas sedan 6 nummer åt gången i mjukpärmsutgåvor. Dessa kostar mellan 100 kr (för den första) och 150 kr (för de senaste). Dessa kommer ut ungefär var åttonde till tionde månad. I skrivande stund är de uppe i 12 volymer med den trettonde planerad att dyka upp den 23:e november.

Hard Covers
Dessa samlar 12 nummer åt gången och är i ett litet större format än mjukpärmsutgåvorna (ungefär 2 cm högre). De har även tryckt serien på lite bättre papper. Just nu finns det 6 volymer ute och de kostar från 300 (de första) till 350 kr (de senaste). Bok 6 kom väldigt nyligen och det finns igen i pipelinen.

Compendium
Den här megavolymen samlar 48 nummer på en och samma gång i en behändig mjukpärmsutgåva.

Omnibus
Nämnar jag mest för att den existerar. De samlar 24 nummer åt gången och kostar kring $100-$125 vilket har gjort att vi inte köpt in dom. Dessutom tenderar dessa att sälja slut från förlaget direkt.

Min personliga rekommendation är att du köper är baserad på hur du vill läsa albumen. Vill du bara testa om du tycker om den i serieform är albumutgåvorna det bästa. Du får den första till ett väldigt bra pris och utgiften per bok blir rätt rimlig vilket är bra om man budgetera.

Har du mycket pengar och gillar tjocka böcker är Compendiumet att rekommendera. Du får dock bereda dig på att vänta om du vill ha fler böcker som matchar men samtidigt är det lätt att gå över till albumutgåvorna om du inte vill vänta.

Hard Cover-utgåvan är prestigeböckerna. De ser väldigt bra ut i bokhyllan och är en uppsnoffsad version av albumen.

02 november 2010

Ny superhjälteläsare skriver bra artikel om genren

Den trevliga My Bergström har en väldigt läsvärd artikel om sådant som hon har kommit underfund med när hon nu utökat sitt serieläsande med superhjälteserier. Det är en blandning mellan det som är positivt, negativt och neutralt och jag tycker hon slår huvudet på spiken när det gäller mycket plus att hon är rolig också vad sägs som det här citatet från hennes negativa upplevelser:

-Varför är Marvel förvånade över att många tjejer väljer manga istället för deras serier? Teckningar där de kvinnliga karaktärerna ser ut som barbiedockor med leder som böjer sig på ett omöjligt sätt var något jag trodde var en rest från sämre tider, men det finns lite överallt även i nyare serier. Gör ett test om ni inte förstår vad jag menar: 1. Ställ dig framför en spegel. 2. Vänd rumpan mot spegeln och puta med den lite sexigt. 3. Försök vrida överkroppen (läs: brösten) mot spegeln utan att fokus på rumpan försvinner. 4. Upprepa försöket med alla andra sorters omöjliga poser du stöter på i serierna.

Heidi McDonald på Comicsbeat.com har benämnt detta fenomen ”The brokeback pose” och verkar närmast njuta av att peka ut dom stundtals.

För mig som numera betraktar genren lite från sidan så är det oerhört kul att se någon som med liv och lust ger sig på och verkligen försöker komma in i det hela. Det är inte lätt och som hon säger:

- Varför ska man behöva ha en hel encyklopedia i huvudet för att kunna hänga med i och uppskatta en serie? Jag tittar på dig, Marvel.

Detta är något som förlagen har blivit för dåliga på. Håkan och jag pratade en del om det idag och vi kom fram till att förlagen verkar ha gett upp hoppet om att skapa nya läsare och istället gör sitt bästa för att mjölka ur de existerande läsarna så mycket som möjligt. Det är därför vi har blazinjoner Avengers och X-Men-titlar.

Min ytterst personliga reflektion är att förlagen verkar ha tappat bort superhjältarnas stora idéer bland alla möjliga events. Det jag far efter är kittet som får historierna förstårliga. För ett tag sedan så var Batman-titlarnas stora idé att det fanns tre generationer superhjältar som hjälptes åt på olika håll. Du hade Batman den äldre och ärrade veteranen som nyligen gått igenom helvete men börjat hitta fotfästet igen genom att träna nykomlingen (Robin) som upptäcker världen men samtidigt gör egna upptäckter. Till det har du mellangenerationen (Nightwing) som är mentor till nykomlingen men fortfarande inte på samma nivå som veteranen. Om man vill kan man se det som Fadern och hans två söner som han fått med ett stort mellanrum. I Batman RIP så är det helt borta och istället har vi en roderslös båt på ett stormande hav som far över allt men ingenstans.

Nå det är ett sidospår läs nu hela artikeln som har väldigt mycket mer positiva saker att säga som superhjältegenren än vad jag lyfte fram här.

30 oktober 2010

Godbitar från den senaste leveransen

Veckans höjdpunkt är nog den första boken med XKCD Bk 00Den ytterst populära webbserie. Jag tror att ser fler referenser till den här webbserien än någon annan webstrip vilket är lite coolt eftersom det i stort sett bara är streckgubbar. Fast Randall Munrue skall erkännandet att de berättar historien eller som vi gamlar stötar säger, "En cynicalman för dagens slackers".

Ett album som jag ser mycket fram emot att få läsa är Zabime Sisters av den bortgångne serieskaparen Aristophane. Det är en väldigt fransk teckningsstil och väldigt lös i stilen. Skall jag sätta in det i något sammanhang så hade det här albumet publicerats i Pox när det begav sig.
Vad sägs om lite svensk feministhumor? Nanna Johanssons Mig blir du snart kär i känns som om den passar väldigt bra i hyllan bredvid Liv Strömquist och Sara Granér eller varför inte Nina Hemmingsson. Korta serier och enstaka skämtteckningar fyller i vilket fall albumet.

Faller det inte i smaken så kanske lite klassisk Mad humor gör det. Mad's Greatest artist Sergio Aragones samlar ett urval av den ytterst produktiva humoristen. Jag tror att de skulle kunna göra minst ett 10-volymsset om de bara ville.

Tror det får räcka för idag. Allt finns som vanligt inlagt i webbshoppen.

28 oktober 2010

Engagerad serietecknare säljer album till pirater

Jag hade tänkt skriva lite mer utförligt kring Steve Lieber och 4chans möte och den försäljning som skedde men så läste jag Techdirts artikel om det hela som täckte väldigt bra de poänger jag tänkte trycka 
på. Därför tänker jag bara hänvisa till den och den del av tråden som Steve Lieber sparade av forumdiskussionen. Förhoppningsvis kommer en uppföljning av det här om ett par månader där vi får reda på om även andra serier av Steve Lieber (och Jeff Parker) har ökat i försäljning och hur länge den här försäljningstoppen varade.
 

26 oktober 2010

Nördologiintervju i butiken

Det är alltid kul när vi får upplåta våran lokal till intervjuer av olika slag. Ännu roligare är när det är kunder som uppmärksammas och vill vara här.  Detta är två av våra kunder som gör ett inslag för webbnördstv. Den intervjuade är Maria Sjöberg som är väldigt aktiv på nätet. Läs allt hon håller på med i  intervjuaren Pelle Stens arbetsblogg.



Nördologi: Maria Sjöberg om serier from Pelle Sten on Vimeo.

24 oktober 2010

Amerikanska serieindustrin har stora problem just nu

Serieindustrisajten ICV2 släppte nyligen deras uppskattning av tredje kvartalet och det är ingen munter läsning. Allting minskar försäljningsmässigt. Detta på ett redan rätt dålig år. För manga har botten verkligen gått ur tunnan. Sajten säger själv i deras analys av tredje kvartelet att:
Pricing may be part of the problem, but the real issue is a dearth of major hits. 
Det har varit en stor diskussion om att så många av serietidningarna från de stora amerikanska förlagen kostar numera fyra dollar. DC har visserligen beslutat sig att sänka priset på alla sina tidningar till tre dollar men jag misstänker att det inte kommer att hjäpa särskilt mycket för allvarligt talat så saknar deras tidningar just nu någon som helst typ av styrsel. Det är alldeles för spretigt och jag kan inte förstå varför en stor del av deras tidningar publiceras just nu annat än att hålla trademarken vid liv och locka film- eller spelpengar. Marvel är inte mycket bättre just nu. Deras tidningar ser väldigt mycket häftigare ut men är betydligt mer svårpenetrerade när det gäller hur saker och ting hänger ihop.

Det finns just nu alldeles för få serier som folk bara måste läsa känns det lite som. Den enda regelbundet utkommande tidningen som verkligen har Buzz är Walking Dead som nu står i begrepp att breaka riktigt stort i och med TV-seriedebuten. Jag tror att Unwritten har potential men måste få ut två eller tre album innan det riktigt tar fart.

Jag är oroad för seriemarknaden i USA inte minst den del som jag själv tillhör, seriebutikerna. Jag har redan nu börjat höra om kunder som valt att läsa ikapp serier som de missat på sin iPhone. En serieupplevelse som jag själv testat och funnit smått oläsbar med sin en ruta åt gången. Dock ser jag framtiden i det och inte minst i iPaden och dess framtida motsvarigheter. Den framtiden ligger ännu några år bort och inte minst ett par teknologiska och inte minst distrubtionsmässiga framsteg. Fast för att få några år till så måste det till några bra regelbundet utkommande  tidningar och det ser mörkt ut på den fronten.

22 oktober 2010

Godbitar från de senaste leveranserna

Jag har inte hunnit med att skriva någon godbit på länge så här kommer ett axplock från de senaste veckorna. Först ut är vad jag tror kan bli årets storsäljare i hösthandeln. Charles Burns X'ed Out Gn. Som anslaget antyder är det Tintin möter Black Hole som gäller i det här albumet. Dessutom är det första gången som jag kommer att läsa en Burns-historia helt i färg och jag måste tillstå att jag är inte säker på att jag gillar det. Vid en första anblick så känns det som om färgen förtar lite av den underbara stämning som kommer av hans teckningar. Det är helt enkelt lite mindre unikt. Fast jag är hemskt sugen på att komma i gång och börja läsa den.


Även från den här sändningen Vertigo Resurrected #1 som innehåller en Hellblazer-historia av Warren Ellis som tidigare ansågs för kontroversiell när den skrevs så den skulle aldrig ges ut. Den ledde även till att Ellis hoppade av Vertigo och har egentligen inte jobbat där sedan dess. Nu samlas den och några andra skräckhistorier som inte blivit publicerade tidigare i ett tidningsartat återtryck. För Ellis och Hellblazer-fansen.

Det tredje albumet från veckans sändning är Picture This The Near-Sighted Monkey Book av Lynda Barry. En uppföljare kan man säga till What it is! En grafisk explosion är väl lättaste sättet att beskriva det som sker i boken. Älskar du konstnärliga serier eller sammanblandningar mellan andra typer av bildkonst och serier är detta ett album som du inte bör missa.

Tydligen har piloten på Walking Dead läckt ut på nätet i dagarna. Du struntar givetvis i den och köper Walking Dead HC 06 i stället. Då får du veta vad som händer en bra bit efter det som sker i rörliga bilder.

Guerrillas Bk 01  är en kul liten krigsserie som utspelar sig i Vietnams djungel. Vill inte avslöja handlingen för mycket men det kommer en historietvist en bit in som funkar riktigt bra och höjer den här serien väldigt mycket.

En mangaskapare som är sorgligt underrepresenterad när det gäller engelska översättningar är Mitsuru Adachi. Nu kommer äntligen en serie av honom och jag tycker att Viz gör väldigt rätt när de släpper Cross Game Bk 01 som en "wideban" dvs ett extra-tjockt album som motsvarar tre album i ett. Serien behöver lite volym i sig för att få fart men den är som vanligt när det gäller Adachi väldigt trevlig. Rekommenderas.


Jag tyckte det att 7 Psychopaths var rätt underhållande och rätt kul att läsa så tätt inpå I am Legion. Båda rör sig i samma utmarker av ockulta andra världskrigshistorier och gör det bra på var sitt sätt. Tror nog att jag håller 7 Pscyhopaths som något bättre men det har mer att göra med att jag är en större fan av Sean Phillips än jag är av John Cassaday.

Jag tror jag slutar den här lilla genomgången av allt som kommit in under den senaste månaden med Palookaville #20 som jag tycker är den första riktigt lyckade övergången till en boktidning. Det är mycket för att Seth har ett eget perspektiv på livet och har för första gången tillräckligt med utrymme för att ge utrymme för det. Variationen i boktidningen gör också att det känns fylligt vilket är känsla som jag sällan får av boktidningar.

Med de tipsen avklarade, ta gärna och titta igenom hela listan över inkomna seriealbum. Finns en hel del skoj där som jag inte hade utrymme att nämna.

21 oktober 2010

Slutresultatet


Så blev skylten nästan färdig. Vi skall få glas i utrymmet ovan dörren men sedan är allt klart. Det ser oerhört mycket bättre och trevligare ut. Alla butiksinnehavare är jätteglada inte minst sedan glasen gör att det blir varmare i lokalerna. Det är till och med så att vi börjat prata lite löst om att ha någon fest eller liknande för att fira att det blivit så bra och trevligt. Det lär synas i bloggen om det blir av.

19 oktober 2010

Ny mangakategori i webbshooppen

Vi debuterar en ny kategori i webbshoppen idag - kompletta mangaset. I den har vi de mangaset som vi har plockat ihop. I många fall är det de sista exemplaren vi har kvar av serierna som vi erbjuder, så det är skynda fynda som gäller.

12 oktober 2010

Fredagsarbete i butiken

Nu på fredag den 15:e kommer utsidan av butiken få en välbehövlig uppfräschning. De kommer att byta ut alla trästommar, dörren och alla fönster. Vi kommer med andra ord komma ifrån den väldigt tröga dörr som vi haft tidigare vilket gör mig oerhört glad. Dessutom kommer den att sluta tätt så det kommer inte längre vara frysande att sitta och jobba vid disken under våren.

Arbetet börjar redan kl 7 på morgonen och idag slutade de hos grannen redan kl 15 så det kommer vara ett par timmar som det kommer att vara struligt att komma in i butiken men vi hoppas kunna hålla öppet som vanligt.

08 oktober 2010

Ensam dag i butiken


Detta är en bild av avspärrningarna för Millenium-filmatiseringen. St Pauls gatan är helt stängd för biltrafik mellan Bellmansgatan och Götgatan. Det är fullkomligt kaos här med massa bilar som inte har koll på att man inte kan köra St Paulsgatan. De har poliser ute för att dirigera polis som börjar bli lite trötta.  Hade tänkt ha lite kul och sätta ut en skylt om att "pictures shouldn't move! Read Comics!" men det verkar inte som om funktionärerna har humor. Känner inte för att ta reda på dom och behöva tjafsa med dom.

Vill man komma till butiken från Slussen är den bästa vägen att gå längs Hornsgatan alternativt Peter Myndes-backe och sedan över kyrkogården. Sedan kan man givetvis ta tunnelbanan till Mariatorget och gå därifrån.

För att motivera folk att komma till butiken så delar vi ut House of Mystery #30 till de kunder som besöker butiken idag (och lördag om lagret räcker så långt.) 


25 september 2010

Godbitar från den senaste sändningen

Först ut är Love & Rockets New Stories Bk 03 som av flera beskrivits som den bästa Jaime-historien någonsin vilket får en lyfta lite förvånat på ögonbryna. Som Tom Spurgeon uttryckte det "It would mean that it would the best story in the history of comics".

Den bok med mest tyngd i den här veckan är annars nyutgåvan av Dave Mckean's Cages. Detta är ett av 90-talets stora mästerverk. Det enda verk som McKean både tecknade och skrev själv. Fullt med hans tankar om vad man kunde göra med seriemediet. Det är lite synd att sedan ramlade in i konstsvängen för det är verkligen ett intressant verk som lovade mer.


Intressanta verk leder oss vidare till AX Bk 01 A Collection of Alternative Manga. En samling med japanska alternativserier från den legendariska tidningen Garos efterföljare. Det är en vid spridning på materialet som sig bör i en sådan här antologi. Personligen så är det Galago jag i första hand tänker på när jag bläddrar igenom albumet. Samma spretighet i teckningsstilar och liknande konstnärlighet.

En av mina favoritserier de senaste åren har varit Planetary av Warren Ellis. Det var något med upptäckarlusten och känslan av att allting kan hända. Jag har saknat den känslan väldigt mycket de senaste åren och det är därför väldigt glädjande att notera att Unknown Bk 01 från Boom! känns som en värdig arvtagare. Jag hoppas att den klarar av att fortsätta med den underbara sense of wonder som den har i det här första albumet. Varmt rekommenderad till dig som älskar äventyrsserier.

Slutligen vill jag pusha för Wildcats Version 3.0 Year One Tp, speciellt så här när Wildstorm läggs ned. Den här serien spelar i samma klass som Sleeper och liknande Ed Brubaker-serier. Väldigt vuxna superhjälteserier och inte minst multinationella big business-drama.

Allt finns som vanligt inlagt i shoppen.

23 september 2010

Läsecirkeln: Onlineserier sammanfattning

Jag tror att vi kunde hållit på minst en timme till. Vi skulle prata om Girl Genius men det blev mest prat om onlineserier även om vi återkom till Phil Foglio gång på gång. Vi uppehöll oss mycket kring själva formen på de webbserier som vi läst. Där vi nog var överens att den klassiska söndagssidan kommit till heders igen men att det gjorts försök med formen med blandat resultat. Scott McClouds Zot var en som framhölls som en serie som utnyttjade att sidor scrollar nedåt. Vi alla väldigt eniga om att serier skall inte röra på sig och vara tysta, annars är det inte serier utan snarare väldigt dålig animerad film. En reflektion som kom över oss var att trots att vi alla var kunniga och hade ungefär samma referensramar inom vanliga serier så var det rätt liten överlappning i de webbserier vi läst. Dessutom hade vi alla vänner och bekanta (inte minst kollegor) som kände till och tipsade oss om läsbara serier. Vad gäller Foglio stämde vi nog alla in in i det som Simon utrykte så bra i sin recension. Att webbserieformen gjort att strukturen på den längre berättelsen har försvunnit. Det finns uppenbarligen mycket mer att säga om just webbserier inte minst för att det är något som fortfarande är under utvecklingen även om vi just nu verkar ha en period utan särskilt många formexperiment. Vi får nog återkomma i ärendet. Kanske när bokversionen av Anders Loves Maria har kommit ut. Nästa träff i läsecirkeln är den 14 oktober och det är Frances 2 som står på programmet.

Läsecirkeln: Ikväll Girl Genius

En sista påminnelse till alla er som inte är i Göteborg och förlustar er med kultureliten. Vi träffas vid stängningstid kl 18.30 i butiken och går sedan vidare till Söders Hjärta. Jag kommer ev att ansluta några minuter sent men Håkan leder er rätt i så fall. På menyn står Girl Genius och onlineserier.

22 september 2010

DC stora omvälvning

Serievärldens stora snackis idag är det som skulle vara DC radikala omvälvning. De skulle flytta hela verksamheten till västkusten och bli mer som ett dotterbolag till filmbranschen löd de flesta ryktena. Verkligheten blev nog ett meh eller kanske lite mer specfikt att de snarare skapade en mer slimmad organisation vilket känns rätt ospännande. De lade ned två experimentverkstäder i Zuda och Wildstorm vilket ställer frågan om var skaparägda serier nu skall finnas. Vad kommer att hända med Astro City t ex? Sedan skall det sägas att Wildstorm var rätt menlöst på slutet och verkade mest producera speladaptioner. De förändringar som förlaget gör ser kloka ut även om det aldrig är kul att sparka 20% av arbetsstyrkan, det kommer ha betydelse. Mycket kunskap som försvinner bort är aldrig bra men det är lite talande att inget av det här kommer att leda fram till att förutsättningarna för nya serier/varumärken att profitera på. Tvärtom, genom att skaparägda serier verkar hamna lite på sniskan så minskar man möjligheterna till det. För det är min övertygelse att mainstream-serierna behöver mer av ett auteur-perspektiv för att nå framgång och mindre redaktörsstyre.

20 september 2010

Läsecirkeln: Nu på torsdag Girl Genius

Nu på torsdag träffas för höstens första möte med läsecirkeln. Vi kommer att prata om Girl Genius av Phil Foglio och onlineserier. Vi träffas för första gången nu på torsdag den 23:e Vid stängningstid kl 18.30.

Är du intresserad av att få mailpåminnelser så rekommenderar jag att du skriver upp dig på vår nyskapade mailinglista.
Gå med i mailinglistan och få påminnelser via mail
* indicates required

19 september 2010

Urhunden: Galagos glada lesbianer tar Grand Slam

Husfrid

Frances del 1

Serifrämjandet har äntligen talat om vilka det är som har vunnit Urhunden för 2009 års bästa album. Det blev en Grand Slam för Galago som vann både svenska originalalbum för Frances del 1 och översätta för Husfrid. Båda är ytterst välförtjänta pristagare och jag skulle vilja instämma i att detta nog var de bästa albumen som kom ut på svenska förra året. Samtidigt tycker jag det var kul att juryn hade en vid bredd bland de nominerade svenska albumen där genre/äventyrsserier som Gängkrig 145 och Love Hurts.

Sedan kan jag inte låta bli och ge en liten känga åt rubriken på press releasen då det är tredje gången som Urhunden delas ut till enbart kvinnliga serieskapare. Då satsar jag hellre på allitration och positivism. 

Slutligen så vill jag även passa på att gratulera Stefan Diös till en ytterst välförtjänt Unghund för sina Disney-översättningar. 

15 september 2010

Onsdagstipset: Suburban Glamour


Suburban Glamour 95,00 kr
Suburban glamour
av Jamie McKelvie

Titeln är nyckeln till Suburban Glamour. Man kunde kanske förvänta sig en svartvit slice-of-life serie, och visserligen hamnar man ändå inte helt fel—huvudkaraktären Astrid är en tonåring som inte känner sig hemma och ogillar det mesta. Familjärt territorie. Tills man beaktar titeln. Det finns inte mycket glamor att tillgå i grå engelska småstäder, istället får man tänka i vidare banor, allt är nämligen inte vad det ser ut att vara.

Utsökt tecknat av Jamie McKelvie (som tecknade Phonogram) som även beskriver småstadstristess och utanförskap nog så väl. /Håkan



Jag gillar när Håkan skriver texter även om han gör det alltför sällan. Detta är från Koll 15 idag den 15:e.

09 september 2010

Läsecirkeln skjuts en vecka

Då det framkommit att det är två releasefester torsdagen den 16 så har jag beslutat att skjuta på läsecirkeln till den 23:e istället.

Istället rekommenderar jag ni antingen besöker Kulturhuset och träffar Arja Kajermo som gör den väldigt trevliga serien Tuula. Starttid är kl 18

Lite närmare butiken så är det releasefest för Frances 2 på Söders Hjärta. Den här releasefesten börjar 19 så man hinner med båda två om man är lite driftig.

08 september 2010

Läsecirkelns höstprogram

Det börjar bli dags att läsa lite serier igen.

Som vanligt kommer vi att mötas upp i butiken vid stängningsdag kl 18.30 en torsdag mitt i månaden och gå vidare till en pub i närheten för en stund spirtuell diskussion kring ett aktuellt album.

Jag har kommit fram till att detta är vad vi kommer diskutera under hösten:

16/9 Girl Genius av Phil Foglio

Phil Foglio har haft en tendens att komma upp under våra diskussioner så det är lika bra att vi tar ett helhetsgrepp om honom och inte minst hans onlineserie Girl Genius som i mångt och mycket kan förebåda vad som komma skall för serierna. Kanske kommer även Anders loves Maria och Rock Manlyfist att dyka upp i diskussionen.

14/10 Frances 2 av Joanna Hellgren

Vårt första återbesök och det till ett album som vi tycker oerhört mycket om förra gången vi tog upp det. Hur tycker vi att historien har utvecklats sedan bok 1? Har Joanna gått från klarhet till klarhet?

25/11Theos Ockulta mysterier av Ola Skogäng

Jag är jätteglad över att det finns en svensk äventyrsserie som bara är ute efter att roa. Därför tar vi upp den och ev andra svenska äventyrsserier.

16/12 Årssammanfattning


Hur har serieåret varit. Vad har varit den största läsupplevelsen under året. Största besvikelsen? Vi spånar även vidare mot nästa års utgivning och vad vi känner oss spända på att få se.

Onsdagstipset: Black Hole av Charles Burns



Black Hole SC 190 kr
Black hole av Charles Burns


Det är i kärleksmötena som monstren föds. Visst är det här skräck men
samtidigt en varm skildring av ungdom och drömmen om att höra
hemma någonstans. Gillar du David Lynch är det här för dig. - Robert


Vi gör en djupdykning i våra kolltexter och plockar upp ett tips från det allra första koll som vi gjorde. Det är lite bitterdjuva minnen av det här då det är Robert Weichbrodt som skrev den här texten bara ett par veckor innan han gick bort. 

04 september 2010

Har du läst Kapten Svea?

Jag ramlade över den här recensionen av ungdomsromanerna Kapten Svea. Jag blev ytterst förvånad över att se oss nämnas i texten.
"...besök i nutida och skojigt boknördigabutiker som Bokslukaren, Staffars serier och Papercut på Södermalm i Stockholm!"
Nu är jag jättenyfiken och undrar om någon har läst böckerna och vill veta vad som står om oss och i vilken bok/böcker.  Någon som vet?

Uppdatering:
Peter Bergting gav oss svaret blixtsnabbt på Twitter. Det är i den första boken tydligen så det är min rekommendation att ni gör som jag och köper den bara därför.

01 september 2010

Onsdagstipset: Quest for The Missing Girl av Jiro Tanaguchi

Quest for THE Missing Girl
av Jiro Tanaguchi

En bergsguide kommer ned från berget för att söka efter sitt gudbarn som försvunnit. Under sökandes gång kommer bearbetar han sin sorg och skuld över flickans fars (och hans bästa vän) död. En rätt spännande thriller där Tanaguchi briljerar i den här boken med sin lugna berättarstil. Själv måste jag erkänna att den börjar rätt segt men när huvudpersonen tar sig ned till stan så börjar saker och ting lyfta riktigt mycket. /Staffan


Så här på mangareans första dag så väljer jag ett album som det kommer vara 20% rabatt på under reamånaden. Jag hoppas att den faller i smaken.