Fredrik Strömberg har varit ordförande för Seriefrämjandet de senaste 10 åren, utöver det har han varit en flitigt anlitad föredragshållare och skribent om serier. Dessutom är han en huvudlärarna på serieskolan i Malmö. Han driver även sidan Sekventiellt.se där han recenserar seriealbum och skriver om olika seriehändelser. Han har dessutom skrivit två böcker om serier som blivit utgivna på bl.a. Fantagraphics.
1) Vad är det viktigaste som hänt med Seriefrämjandet under dina 10 år som ordförande?
Vi har från början siktat på att göra hela organisationen mer professionell och har som resultat av det sakta men säkert växt, såväl ekonomiskt som när det gäller vår relation med andra organisationer, myndigheter och institutioner. Vi har idag ett brett kontaktnät inom svensk kulturliv och mycket gott rykte hos alla bidragsgivare. Detta har bland annat resulterat i etablerandet av Seriecenter i Malmö, som är en fullständigt unik institution, såväl i Norden som i Seriefrämjandets historia.
2) Vad ser du som Serifrämjandets största fråga att driva just nu?
Vi arbetar just nu bland annat på att se till att en större andel av de pengar som pumpas in i svensk kultur går till serier. Fortfarande är det knappt ens att serierna finns på kartan i de sammanhangen, men det håller vi på att ändra på genom framför allt oförtrutet lobbyingarbete. I förlängningen vill jag att serierna skall ha en självklar plats i alla system för kultur i Sverige, vare sig det rör sig om bidrag, utgivning eller något annat. För att uppnå detta vill jag se till att Seriefrämjandet tar ytterligare ett steg upp och blir en ännu mer tydlig, professionell aktör som tillvaratar de tecknade seriernas intressen. I detta kommer att även ingå ett större ansvar för dem som jobbar med serier, tecknare, manusförfattare, pedagoger, journalister med flera. Men det är ett långsiktigt arbete, och inget som kommer att generera resultat över en natt. Jag har alltid trott på att arbeta långsiktigt, att bygga saker och ting medvetet och metodiskt så att de kan finnas kvar även när eldsjälar som jag tröttnat.
Naturligtvis finns det många andra saker som är viktiga, men ovanstående är det som jag ser som Seriefrämjandets viktigaste uppgift, helt enkelt eftersom ingen annan kan, vill eller orkar göra just detta.
3) Vad har hänt med utgivningen av Bild och Bubbla? Det är ju över ett år sedan förra numret kom ut.
Jo, den har kommit i kläm med allt som vi vill göra inom SeF. Det är fortfarande förhållandevis få som arbetar inom SeF och det mesta görs ideellt på kvällar och helger av folk som har "vanliga" arbeten dagtid. När man vill mycket räcker tiden helt enkelt inte till. Men den kommer att komma igång igen, och det kommer troligtvis komma en hel del förändringar vad gäller innehåll, format etc. framöver.
4) Serieskolan har varit igång nu några år. Vad tycker du har varit det viktigaste som den uträttat?
Skolan har hjälpt till att lyfta fram en ny generation svenska serieskapare. De flesta av dem som gått på skolan är fortfarande unga och i början av sina respektive karriärer, men jag kan verkligen känna hur antalet personer som på hel- eller deltid ägnar sig åt att skapa tecknade serier konstant ökar. Alla blir visserligen inte serieskapare. Vissa startar förlag, andra blir redaktörer, journalister med mera, men antalet personer som arbetar med serier ökar konstant, och det gör att konstarten tecknade serier blir mer och mer livfull, intressant och relevant.
5) Efter böckerna om hur svarta människor och djävulen porträtteras i serier, har du något nytt bokprojekt på gång?
Alltid! Jag har alltid minst tre böcker på gång i min dator. Just nu kom jag precis med boken Manga! Japanska serier och skaparglädje, på Seriefrämjandets förlag, och nästa bok för mitt amerikanska förlag kommer att handla om judar i tecknade serier. Jag har även ett par dummys på böcker ute till påseende hos ett par förlag, så det kan komma att bli mycket mer att ta tag i inom kort. Det enda som saknas är tid ...
Sådär, nu är det alltså bekräftat: utgivningen av Bild & Bubbla har Väldigt låg prioritet för styrelsen. Så låg att man inte ens verkar bry sig om ifall den kommer ut eller inte.
SvaraRaderaMycket trist, tycker jag, särskilt med tanke på att tidningen är det enda faktiska som medlemmarna får för den långt ifrån ringa medlemsavgiften.
Med tanke på hur många anställda föreningen faktiskt har haft den senaste tiden så är det beklämmande att se lite man verkligen har åstadkommit.
Så, nu fick jag det sagt.
SEF Skåne har väl haft hand om Bild och Bubbla i närmare 10 år nu. Det är inte en orimlig tanke att någon ny person/grupp att ta över ansvaret för Bubblan så att det går att få lite ny energi och idéer.
SvaraRaderaKanske flytta någon av de anställda som du pratar om till Bubblan.
Det har de knappast kompetens till, vad jag har förstått...
SvaraRaderaProblemet är att nuvarande redaktion inte sköter sitt jobb. Detta borde givetvis styrelsen göra någonting åt. Men då uppstår det problem, för styrelsen (åtminstone den "verkställande" delen av den) och redaktionen består av i stort sett samma personer. Med andra ord, det man först och främst borde göra är att skapa en organisation där man kan skilja på styrelse och B&B-redaktion.
Men det Verkliga problemet är försås att utgivningen av B&B har Låg prioritet i föreningens verksamhet. Vilket Fredrik också tydligt bekräftar i den här lilla utfrågningen.
Som det är nu så verkar man ägna mer tid åt att skriva bortförklaringar och dåliga ursäkter, än att skriva en tidningen.
/Samme anonym