Staffars Seriers Blog: Hjältar!

07 september 2007

Hjältar!

Under de två senaste dagarna har TV4 gjort allt för se till att det mer eller mindre var omöjligt att inte se Heroes. De har visat de två första avsnitten av Heroes fler gånger än jag trodde möjligt; andra avsnittet har visats fyra gånger.

I fjol, när Heroes hade premiär i USA, blev den snabbt väldigt populär, så det är inte förvånande att TV4 tar i så att de spricker. Vad som dock är förvånande är att Tim Kring, seriens skapare, hävdar att han aldrig läst en superhjältetidning innan han kom på idén till Heroes, men vi vet bättre, och som vana serieläsare ser vi att det finns vissa paralleller i Heroes till en mängd titlar som går att tillgå i analog form.

Så, för er som har tittat på Heroes och plötsligt känner er nyfikna på vad som finns att hämta i serieform följer här ett par snabba lästips:

Rising Stars

Babylon 5:s skapare J Michael Straczynski påbörjade i slutet av 90-talet en längre serie som precis som Krings befattar sig med vad som händer när det plötsligt finns människor som är mer "speciella" än oss vanliga dödliga. Lite senare återkom Straczynski till en liknande serie med Marvels Supreme Power.

newuniversal

Warren Ellis ger oss sin version av Marvels "nya universum" - en idé som först användes i mitten av 80-talet. Än så länge är det rätt tidigt i berättelsen, men det som finns följer samma mall som Heroes (och Rising Stars samt Supreme Power).

Authority

Mer Ellis! Authority nämner jag mest för att den under ett år och tolv nummer var den mest underhållande superhjälteserien på marknaden. Parollen var "widescreen comics" - explosiv aktion och storylines som skulle tilltala folk som ville ha underhållande popcornfilmer som tecknade serier.

När TV4 har haft möjlighet att sända lite mer av Heroes, och serieinfluenserna och -referenserna börjar hagla är det inte otänkbart att jag återkommer till serien och pratar lite mer utförligt om den.

2 kommentarer:

  1. Min första tanke när jag såg serien i höstas (i USA) var att detta påminner vädigt mycket om Unbreakable, av Night Shyamalan med Bruce Willis. Visst, Marvel också, men de äger ju alla superhjältar. Det är inte Spiderman, Batman, eller Superman, utan en mer avskalad svensson upplevelse. Vädigt bra med andra ord, jag väntade länge på Unbreakable 2, som aldrig blev av. Och det blir bättre!

    SvaraRadera
  2. Som Valiant-tokig kunde jag inte undvika att se flera paralleller till Valiants tanke om hjältar i en normal värld. Främst Harbinger, men även tex hur Seleski (i Solar:Alpha & Omega)får komma underfund med hur det är att vara annorlunda.

    /Magnus

    SvaraRadera